Return to site

Kæm e' kongen? Content!

Jeg leste nylig at det publiseres 88 millioner bloggartikler på Wordpress-plattformen - hver eneste dag! Hver en av oss får 50-100 eposter hver dag. Vi scroller gjennom Facebook-feeden, vi blar i bilder på Instagram, raser mot verden på Twitter og snapper nesten alt vi foretar oss ellers. Så hvordan i huleste skal man som bedrift kunne trenge gjennom denne tsunamien av informasjon, som bare bølger over oss? Svaret er to-delt: Content is king, creativity is queen!

La oss ta det med innhold først. Når det gjelder tradisjonell markedsføring med tradisjonell annonsering i papir eller på nett, så er det fortsatt en stor del av ulike budsjetter. Vi som jobber i mediebransjen ser likevel at det er en ganske klar dreining over til at bedrifter heller bruker såkalte native-annonser, som er en type annonser som glir mer inn i det innholdsmiljøet de vises i. Ja, de minner om det redaksjonelle, både i form og innhold, for å skape en mer naturlig og mindre forstyrrende leseopplevelse. I tillegg jobber flere og flere bedrifter med innhold selv, slik som DNB som nå lanserer en egen nyhetstjeneste for økonomistoff. Nå oppdager riktignok mange at det er både ressurskrevende, dyrere og mer preget av langsiktig arbeid enn man kanskje trodde, å velge en innholdsmarkedsføringsstrategi i stedet for tradisjonell markedsføring. For det er faktisk ganske krevende, samtidig som man oppdager at det er nødvendig å betale mer for distribusjon enn det man opprinnelig trodde. Det er jo ikke slik at alle sjefens blogger om det indre liv, blir noen ville klikkvinnere. Da vender man seg til søk, sosiale medier eller mediehus, med annonsering for innholdet.

Men uansett; man er i gang med en innholdsdrevet strategi for å nå ut til folk. For det er innhold som nå driver mye av informasjonen digitalt. Yngre brukere er jo i langt større grad brukere av tjenester som blokkerer tradisjonelle annonser, noe som også taler for en mer innholdsdrevet tankegang. For god SEO er også innhold avgjørende. Relevante og godt skrevne artikler om de temaene din bedrift er opptatt av å posisjonere seg innen, vil gi verdi over tid for alle som søker etter relevant informasjon. Er en blogg, nyhetsartikkel, pressemelding eller nyhetsbrev full av relevant, ærlig og riktig informasjon, så øker sjansen for at brukeren setter pris på dette. På adressa.no ser vi ofte lesetid på to til fire minutter av kommersielle artikler, noe som er helt på nivå med de redaksjonelle. Hvor ofte brukte du sist flere minutter på en annonse? Sannsynligvis er det sjelden, med unntak av innhold som du oppfatter som relevant og som gir deg ekstra verdi. Dette er ikke en utvikling som stopper. Innhold kommer til å fortsette å være viktig, samme hvem som skriver eller filmer det.

Så hvordan lager man godt innhold? Her kommer kreativitet inn. Et artig eksempel fra den redaksjonelle verden. For noen år siden besøkte undertegnede storavisa Chicago Tribune. I en tid da papiravisa var deres dominerende plattform, så eide og styrte det også noen tv-kanaler. I den ene nyhetssendingen var det en godt voksen kar, som bare herjet som økonomikommentator. Selv jeg forsto at den gubben der var god tv. Men to år før var det ingen som trodde det. Han var en litt avglemt og anonym finans- og økonomiekspert, i en av utallige avisspalter om dette temaet. Men plutselig en dag var det en tv-produsent i mediehuset som trengte en person for å forklare et pågående krasj på de amerikanske børsene. Etter en kort prøve ble den gode gamle gubben dratt inn i sendinga, "and the rest is history", som det heter.

Kreative sjeler kan også ligge i dvale

Dette er selvsagt et eksempel på at man kan ha stjerner i egne rekker, uten å vite det. Kreative sjeler kan også ligge i dvale. Kanskje har man en person som er helt ninja på sitt område, som kan brukes til å lage godt innhold på en helt ny måte. I tillegg handler det om å strikke opp en innholdsdrevet organisasjon, som makter å utnytte de ulike menneskene på best mulig måte - dersom det er en innholdsmarkedsføringsstrategi man velger for bedriften. La de ulike menneskene delta inn i det kreative arbeidet. Innred rom eller bygg en møtestruktur med tanke på kreativt arbeid. Koster det virkelig så mye å ha 15 minutter med drodling om innholdet i nyhetsbrevet ditt, eller hvordan videoen på Facebook være, eller om man kanskje skal endre på Instagram-profilen? Kanskje er dette noe av utfordringen med content marketing også; at arbeid med innhold nødvendigvis påvirker organisasjonen? Det kan være skremmende for det bestående. Skal de som jobber med innhold være i egen avdeling? Er det i markedsavdelingen de passer? Er det innen kommunikasjon? Her fins det mange modeller innen teoriene om content marketing. Viktigst er nok å sikre at folk som er flinke med innhold får rom til å skape det som engasjerer og attraherer eksisterende og nye kunder.

Les også: Innholdsmarkedsføring kan være avhengighetsskapende!

Av: Atle Bersvendsen, innholdssjef og leder Adresseavisen Brand Studio

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly